fõételek
Pizzák
Hozzávalók (két 30-35 cm átmérõjû pizzához):
A tésztához: 50 dkg liszt, 3 dl langyos tej, 1 dl langyos víz, egy kocka (5 dkg) élesztõ, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 2 evõkanál étolaj (lehetõleg olivaolaj).
A mártáshoz: 1-1,5 dl sûrû paradicsomlé, fél-fél mokkáskanál friss vagy szárított oregánó és bazsalikom, fél mokkáskanál só, egy kis gerezd fokhagyma finomra reszelve.
Elkészítés:
A tésztához az élesztõt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és két evõkanál lisztet, majd az élesztõt langyos helyen felfuttatjuk (megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képzõdjön).
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az étolajat, 1 dl langyos vizet és a felfuttatott élesztõs tejet. Robotgép gyúrókarjával az egészbõl sima tésztát keverünk, és a tésztát jól kidolgozzuk. (Nem muszáj túlzásba esni, elég 5 percig keverni a géppel.)
Egy nagyon lágy, ragadós tésztát kapunk. A tésztát egy órát letakarva kelesztjük.
mustáros hús
Hozzávalók:
8 szelet kicsontozott karaj
mustár
3 fej vöröshagyma
10 dkg húsos bacon
2 dl tejföl
só
bors.
Elkészítés:
Kategória:
Húsételek
Elkészítés:
A kicsontozott és kiklopfolt bordaszeleteket sózom, borsozom, majd mindkét oldalát megkenem mustárral. Egy óráig érlelem hûvös helyen vagy hûtõben. A tepsit kikenem olajjal, majd belehelyezem a mustáros hússzeleteket.
Rárakom a sóval-borssal fûszerezett, felkarikázott vöröshagymát, a baconcsíkokat, és tejföllel lesimítom, amit szintén megszórok fûszerrel.
Fóliával letakart tepsiben körülbelül ötven percig sütöm.
Tanácsok:
Nagyon egyszerû étel, és a családunk meg fog õrülni, annyira finom! A legjobban passzoló köret hozzá a párolt rizs.
Elkészítési idõ: 60 perc
milánói makaróni
Hozzávalók:
25 dkg makaróni, 10 dkg sampinyon gomba, 15 dkg fõtt füstölt sonka (legjobb hozzá a kötözött sonka), 1 nagy doboz paradicsompüré, 10 dkg reszelt parmezán (jellegû sajt, 7 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 marhahúsleves-kocka, 1 teáskanál cukor, 1-1 púpozott mokkáskanál szárított bazsalikom, rozmaring és kakukkfû, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
Elkészítés:
A makarónit a szokásos módon megfõzöm. A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra aprítom, a megmosott és letisztított gombát a fõtt sonkával együtt metéltre vágom. A vajat felforrósítom, ráteszem a hagymát, és fedõ alatt megfonnyasztom, majd hozzáteszem a gombát. Megsózom, megborsozom, és ismét fedõ alatt, saját levében, puhára párolom. Ha már zsírjára sült, hozzáadom a paradicsompürét és a sonkát, ezután együtt pirítom tovább még néhány percig. Rászórom az összes fûszert, és másfél dl vízzel felengedem. Kevergetve összeforralom, ezután beleforgatom a fõtt makarónit. A fele reszelt sajtot rászórom és jól összekeverem. A kitálalt milánói makarónit ki-ki még külön is megszórja a megmaradt reszelt sajttal.
Elkészítési idõ: 60 perc
tejfolos csirkepaprikas