Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Közösség

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

    

 

Villa

 fõételek

 

 

PizzákVigyor


 


 

 

Hozzávalók (két 30-35 cm átmérõjû pizzához):

A tésztához: 50 dkg liszt, 3 dl langyos tej, 1 dl langyos víz, egy kocka (5 dkg) élesztõ, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 2 evõkanál étolaj (lehetõleg olivaolaj).

A mártáshoz: 1-1,5 dl sûrû paradicsomlé, fél-fél mokkáskanál friss vagy szárított oregánó és bazsalikom, fél mokkáskanál só, egy kis gerezd fokhagyma finomra reszelve.

Elkészítés:

A tésztához az élesztõt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és két evõkanál lisztet, majd az élesztõt langyos helyen felfuttatjuk (megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képzõdjön).

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az étolajat, 1 dl langyos vizet és a felfuttatott élesztõs tejet. Robotgép gyúrókarjával az egészbõl sima tésztát keverünk, és a tésztát jól  kidolgozzuk. (Nem muszáj túlzásba esni, elég 5 percig keverni a géppel.)

Egy nagyon lágy, ragadós tésztát kapunk. A tésztát egy órát letakarva kelesztjük.

 images (3)

 


 

mustáros hús


Hozzávalók:

8 szelet kicsontozott karaj 
mustár 
3 fej vöröshagyma 
10 dkg húsos bacon 
2 dl tejföl 
só 
bors.

Elkészítés:
Kategória: 
Húsételek 

Elkészítés: 
A kicsontozott és kiklopfolt bordaszeleteket sózom, borsozom, majd mindkét oldalát megkenem mustárral. Egy óráig érlelem hûvös helyen vagy hûtõben. A tepsit kikenem olajjal, majd belehelyezem a mustáros hússzeleteket. 
Rárakom a sóval-borssal fûszerezett, felkarikázott vöröshagymát, a baconcsíkokat, és tejföllel lesimítom, amit szintén megszórok fûszerrel. 
Fóliával letakart tepsiben körülbelül ötven percig sütöm. 

Tanácsok: 
Nagyon egyszerû étel, és a családunk meg fog õrülni, annyira finom! A legjobban passzoló köret hozzá a párolt rizs. 

Elkészítési idõ: 60 perc

images

 

milánói makaróni
Hozzávalók:
25 dkg makaróni, 10 dkg sampinyon gomba, 15 dkg fõtt füstölt sonka (legjobb hozzá a kötözött sonka), 1 nagy doboz paradicsompüré, 10 dkg reszelt parmezán (jellegû sajt, 7 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 marhahúsleves-kocka, 1 teáskanál cukor, 1-1 púpozott mokkáskanál szárított bazsalikom, rozmaring és kakukkfû, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Elkészítés:
A makarónit a szokásos módon megfõzöm. A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra aprítom, a megmosott és letisztított gombát a fõtt sonkával együtt metéltre vágom. A vajat felforrósítom, ráteszem a hagymát, és fedõ alatt megfonnyasztom, majd hozzáteszem a gombát. Megsózom, megborsozom, és ismét fedõ alatt, saját levében, puhára párolom. Ha már zsírjára sült, hozzáadom a paradicsompürét és a sonkát, ezután együtt pirítom tovább még néhány percig. Rászórom az összes fûszert, és másfél dl vízzel felengedem. Kevergetve összeforralom, ezután beleforgatom a fõtt makarónit. A fele reszelt sajtot rászórom és jól összekeverem. A kitálalt milánói makarónit ki-ki még külön is megszórja a megmaradt reszelt sajttal.

Elkészítési idõ: 60 perc

 

m

 

tejfolos csirkepaprikas

hozzávalók 4 fõre 

  • 4 db egész csirkecomb
  • 4 db csirkeszárny
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 1 tk durvára tört bors
  • 1 tk majoranna
    1 tk pirospaprika
    1 db babérlevél
    1 tk majoranna1 
  • tk pirospaprika
  • 1 db babérlevél
  • 2 tk só
  • 1 doboz tejföl (175 g)
  • 2 tk liszt


  • elõkészület: 20 perc
  • sütés: 60 perc

elkészítés 

  1. A csirkehúst megmossuk és papír kéztörlõvel leitatjuk. A combokat és a szárnyakat az izületnél kettévágjuk.
  2. A vöröshagymát meghámozzuk és kevés sóval üvegesre pároljuk az olajban.
  3. A fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és hozzáadjuk a vöröshagymához.
  4. Beletesszük a csirkét, és többször átkeverjük, hogy a hús valamennyi oldalról megpiruljon, így fõzés közben magában tartja az ízanyagokat.
  5. Rászórjuk a fûszereket, sózzuk és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Felforraljuk, majd kis lángon kb. 1 óra alatt puhára fõzzük.
  6. A tejfölt csomómentesen elkeverjük a liszttel és kevés vízzel, majd behabarjuk a paprikást.
  7. Még egyszer átforraljuk és tálaljuk.

tejfolos csirkepaprikas