Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Közösség

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

    

 


parti-evoeszkoz-020103

 levesek

 

narancsleves habgaluskával

Hozzávalók:

  • 4 narancs
  • 1 liter 100%-os narancslé
  • 4 dl natúr joghurt
  • citrom héja
  • 4-5 szem szegfûszeg
  • 1 rúd fahéj
  • ízlés szerint édesítõszer
  • 4 tojásfehérje

Elkészítés:

A fahéjból, a szegfûszegbõl és egy citrom lehámozott héjából körülbelül 1dl vízzel fûszerkivonatot készítünk, majd hagyjuk kihûlni. 2 darab narancsot meghámozunk, kettõnek pedig lereszeljük a héját, majd a levüket kifacsarjuk. A kifacsart narancsleveket, a 100%-os narancslevet, a fûszerkivonatot, a joghurtot, és a 2 darab narancs lereszelt héját egy lábosba tesszük, és néha megkeverve felforraljuk. Ha felforrt, utánízesítünk, majd lehûtjük. 

A lehámozott narancshéjat apró kockákra vágjuk, és kevés cukorral kandírozott narancshéjat készítünk belõle. 

A tojásfehérjéket kevés porcukorral kemény habbá verjük, és kanállal forrásban lévõ vízbe galuskákat szaggatunk belõle. 

A lehûlt narancslevest a habgaluskákkal tálaljuk, melyeknek a tetejére kevés kandírozott narancshéj kerül.

 

narancsleves

paradicsomleves

 

  • 1 közepes hagyma nagyobb szeletekre vágva
  • 2-3 evõkanál olaj
  • kb. 3-4 evõkanál  liszt
  • egész bors
  • törött bors
  • 350 g sûrített paradicsom
  • kb. 2 liter víz
  • savanyúságtól függõen 2-3 evõkanál cukor
  • eperlevél tészta
  • a tetejére reszelt sajt és áttört fokhagyma

Elkészítés:


1.) Egy fazékban megmelegítjük az olajat, beletesszük a megmosott és nagyobb szeletekre vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. 
2.) Megszórjuk a liszttel, és kislángon zsemleszínûre pirítjuk. 
3.) Lehúzzuk a tûzrõl, és ráöntjük a vízzel elkevert paradicsompürét.
4.) Csomómentesen elkeverjük, visszatesszük a tûzre, megszórjuk borssal, megsózzuk, megcukrozzuk. Megkóstoljuk, majd 5-6 perc alatt megfõzzük. 
5.) Újra megkóstoljuk, mert a fõzés során megváltozik a paradicsomleves íze! Szükség szerint utólag megsózzuk, vagy megcukrozzuk. 
6.) Míg a leves fõ, egy kisebb, 2 literes lábasban vizet forralunk, sót teszünk bele, majd 10-12 perc alatt kifõzünk egy jó adag eperlevél tésztát. Leszûrjük, lecsepegtetjük, majd a forró levessel tálaljuk. 
(Szerintem úgy a legfinomabb, ha a végén zúzott fokhagymagerezddel és reszelt sajttal gazdagon megszórva tálaljuk a levest. )

 

paradicsomleves

 

 

Gulyásleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhahús
  • 6 evõkanál zsír
  • 3-4 közepes krumpli
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 2 közepes zöldpaprika
  • 2 közepes paradicsom
  • 2 evõkanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó zellerlevél, összekötve
  • köménymag
  • csipetke vagy más tészta

A húst vágd kis kockákra, és tedd félre. A felaprított hagymát kevés zsiradékon fonnyaszd meg, majd add hozzá a zúzott fokhagymát és a köménymagot.

Ezután szórd bele a húst és a pirospaprikát, majd pirítsd meg, ügyelve rá, hogy a paprika ne kapjon oda. Folyamatosan kevergesd, ha szükségesnek látod, önts alá kevés vizet. Sózd meg, majd lefedve hagyd párolódni. A krumplit vágd nagyjából akkora kockákra, mint a húst, majd a paprikával és a zellerlevéllel együtt tedd a lábasba, öntsd fel három liter vízzel, és fõzd puhára. Tálalás elõtt tíz perccel szórd bele a csipetkét, fõzd meg, majd a tûzrõl levéve hagyd állni öt percet. Kavard meg, vedd ki a zellerlevelet, és forrón tálald.

Csipetkekészítés
Egy tojást verj fel egy csipet sóval, majd adagolj hozzá lisztet, hogy kemény tésztát kapj. Ezt szaggasd kiskanállal a levesbe.

Hamis gulyásleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli
  • 8 dkg hagyma
  • 3 zöldpaprika
  • 2 marhahúsleves-kocka
  • 1 paradicsom
  • 1 evõkanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy marék tarhonya
  • köménymag
  • zsír

A felhevített zsíron pirítsd meg a hagymát, majd szórd meg a pirospaprikával, és keverd el kevés vízzel. Ezután add hozzá a kockára vágott burgonyát, és párold üvegesre. Öntsd fel vízzel, és add hozzá a húsleveskockát, majd sózd, borsozd. Ha a krumpli félig megfõtt, tedd a levesbe az egyforma méretûre vágott paprikát és a paradicsomot is. Ha szükséges, fûszerezd még meg, majd fõzd bele a tarhonyát is.

Csirkegulyás

Hozzávalók:

  • 1 csirke
  • 60 dkg krumpli
  • csipetke
  • 2 evõkanál olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 púpozott evõkanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evõkanál ételízesítõ

A hagymát fonnyaszd meg az olajon, szórd meg a pirospaprikával, és tedd bele a feldarabolt csirkét. Nagy lángon fõzd addig, amíg besûrûsödik. Ekkor szórd meg az ételízesítõvel, préseld bele a fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd öntsd fel másfél liter vízzel. Amikor a csirke puhulni kezd, tedd bele a kockára vágott krumplit és a csipetkét. Ha szükséges, sózd meg még egyszer, és fõzd készre.

Babgulyás

Hozzávalók:

  • 50 dkg vörös bab
  • 30 dkg marhahús
  • 2 kisebb füstölt csülök
  • 3 sárgarépa
  • 2-3 fehérrépa
  • 1 nagy vöröshagyma
  • kevés zsír vagy olaj
  • pirospaprika
  • õrölt kömény
  • õrölt bors
  • 1-2 babérlevél
  • csipetke 2 tojásból

A babot fõzés elõtt mosd meg, majd tedd fel sós, babérleveles vízbe fõni, körülbelül egy órára. A füstölt húst szintén fõzd meg, de ennek a vizébe nem kell sót tenni. A hagymát pirítsd meg a zsíron, majd add hozzá a kockára vágott marhahúst. Ízesítsd sóval és pirospaprikával, majd öntsd fel kevés vízzel, és hagyd, hogy besûrûsödjön. Ha a bab megfõtt, szórd a levébe a karikára vágott zöldségeket, fõzd puhára, öntsd hozzá a pörköltet, majd szaggasd a levesbe a csipetkét. Ezután tedd bele a felszeletelt füstölt húst is. Ha nem a bab, hanem a füstölt hús fõzõlevébõl készíted a levest, pikánsabb lesz az íze.