A fahéjból, a szegfûszegbõl és egy citrom lehámozott héjából körülbelül 1dl vízzel fûszerkivonatot készítünk, majd hagyjuk kihûlni. 2 darab narancsot meghámozunk, kettõnek pedig lereszeljük a héját, majd a levüket kifacsarjuk. A kifacsart narancsleveket, a 100%-os narancslevet, a fûszerkivonatot, a joghurtot, és a 2 darab narancs lereszelt héját egy lábosba tesszük, és néha megkeverve felforraljuk. Ha felforrt, utánízesítünk, majd lehûtjük.
A lehámozott narancshéjat apró kockákra vágjuk, és kevés cukorral kandírozott narancshéjat készítünk belõle.
A tojásfehérjéket kevés porcukorral kemény habbá verjük, és kanállal forrásban lévõ vízbe galuskákat szaggatunk belõle.
A lehûlt narancslevest a habgaluskákkal tálaljuk, melyeknek a tetejére kevés kandírozott narancshéj kerül.
paradicsomleves
1.) Egy fazékban megmelegítjük az olajat, beletesszük a megmosott és nagyobb szeletekre vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
2.) Megszórjuk a liszttel, és kislángon zsemleszínûre pirítjuk.
3.) Lehúzzuk a tûzrõl, és ráöntjük a vízzel elkevert paradicsompürét.
4.) Csomómentesen elkeverjük, visszatesszük a tûzre, megszórjuk borssal, megsózzuk, megcukrozzuk. Megkóstoljuk, majd 5-6 perc alatt megfõzzük.
5.) Újra megkóstoljuk, mert a fõzés során megváltozik a paradicsomleves íze! Szükség szerint utólag megsózzuk, vagy megcukrozzuk.
6.) Míg a leves fõ, egy kisebb, 2 literes lábasban vizet forralunk, sót teszünk bele, majd 10-12 perc alatt kifõzünk egy jó adag eperlevél tésztát. Leszûrjük, lecsepegtetjük, majd a forró levessel tálaljuk.
(Szerintem úgy a legfinomabb, ha a végén zúzott fokhagymagerezddel és reszelt sajttal gazdagon megszórva tálaljuk a levest. )
A húst vágd kis kockákra, és tedd félre. A felaprított hagymát kevés zsiradékon fonnyaszd meg, majd add hozzá a zúzott fokhagymát és a köménymagot.
Ezután szórd bele a húst és a pirospaprikát, majd pirítsd meg, ügyelve rá, hogy a paprika ne kapjon oda. Folyamatosan kevergesd, ha szükségesnek látod, önts alá kevés vizet. Sózd meg, majd lefedve hagyd párolódni. A krumplit vágd nagyjából akkora kockákra, mint a húst, majd a paprikával és a zellerlevéllel együtt tedd a lábasba, öntsd fel három liter vízzel, és fõzd puhára. Tálalás elõtt tíz perccel szórd bele a csipetkét, fõzd meg, majd a tûzrõl levéve hagyd állni öt percet. Kavard meg, vedd ki a zellerlevelet, és forrón tálald.
A felhevített zsíron pirítsd meg a hagymát, majd szórd meg a pirospaprikával, és keverd el kevés vízzel. Ezután add hozzá a kockára vágott burgonyát, és párold üvegesre. Öntsd fel vízzel, és add hozzá a húsleveskockát, majd sózd, borsozd. Ha a krumpli félig megfõtt, tedd a levesbe az egyforma méretûre vágott paprikát és a paradicsomot is. Ha szükséges, fûszerezd még meg, majd fõzd bele a tarhonyát is.
A hagymát fonnyaszd meg az olajon, szórd meg a pirospaprikával, és tedd bele a feldarabolt csirkét. Nagy lángon fõzd addig, amíg besûrûsödik. Ekkor szórd meg az ételízesítõvel, préseld bele a fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd öntsd fel másfél liter vízzel. Amikor a csirke puhulni kezd, tedd bele a kockára vágott krumplit és a csipetkét. Ha szükséges, sózd meg még egyszer, és fõzd készre.
A babot fõzés elõtt mosd meg, majd tedd fel sós, babérleveles vízbe fõni, körülbelül egy órára. A füstölt húst szintén fõzd meg, de ennek a vizébe nem kell sót tenni. A hagymát pirítsd meg a zsíron, majd add hozzá a kockára vágott marhahúst. Ízesítsd sóval és pirospaprikával, majd öntsd fel kevés vízzel, és hagyd, hogy besûrûsödjön. Ha a bab megfõtt, szórd a levébe a karikára vágott zöldségeket, fõzd puhára, öntsd hozzá a pörköltet, majd szaggasd a levesbe a csipetkét. Ezután tedd bele a felszeletelt füstölt húst is. Ha nem a bab, hanem a füstölt hús fõzõlevébõl készíted a levest, pikánsabb lesz az íze.